Viikon nimi 36/2017: Lehmänämpäri

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
5.9.2017 klo 10.41

Lehmänämpäri on pieni lampimainen laajentuma suuremman Karjakaivo-nimisen lammen itäpäässä. Paikka sijaitsee Nuuksion kaupunginosassa Orajärvestä etelään. Ympäröivä metsämaa on asumatonta Karjakaivon ulkoilualuetta, jolla on pinta-alaa noin 460 hehtaaria. Seutu on rauhallista retkeilymaastoa, jossa kulkija kohtaa jyrkkiä kallioseinämiä, siirtolohkareita, kosteikkoja ja soita.

Nimi Lehmänämpäri on ollut tiedossa ainakin 1960-luvulta, jolloin sen muisti muuan seppä Vihdin Ollikkalan kylästä. Sepän tietojen pohjalta nimi lisättiin peruskarttaan vuonna 1972. Lehmänämpäri on harvinainen nimi, sillä se on ainoa laatuaan Suomessa. Kyseessä lienee myöhäinen vertailunimi, joka on annettu Karjakaivoa pienemmälle sisävedelle.

Lähteet:

Sirkka Paikkalan tutkimus Espoon järvistä teoksessa Järvi-Espoo: vesistönimet, luontoa, historiaa ja tulevaisuutta 1992, s. 49.

Helsingin kaupungin opas Nuuksion ulkoilualueista, saatavilla osoitteessa: https://www.hel.fi/static/hkr/julkaisut/nuuksio_su_net.pdf

(Marika Luhtala, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)

Pohjois-Espoon järviä vuoden 1958 opaskartassa. Lehmänämpäri ja Karjakaivo näkyvillä Orajärven eteläpuolella. Kartta: Espoon karttapalvelu.