Viikon nimi 36/2016: Koskelo ­– Skrakaby

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.9.2016 klo 14.37

Täpärästi Kehä III:n ulkopuolella sijaitsevalla teollisuusvoittoisella, Perusmäkeen kuuluvalla osa-alueella on vesilintuaiheinen nimi, Koskelo – Skrakaby, vaikkei alue aivan vesistöjen rannalla olekaan. Nimen taustalla ei olekaan kyseisten lintujen esiintyminen alueella, vaan Skrakabyn alkutalon muinaisen isännän lisänimi Skraki tai Skrake. Nimipari on vahvistettu rekisterikylännimeksi vuonna 1965 ja osa-alueennimeksi 1984.

Lisänimi Skrake/Skraki tunnetaan erityisesti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla merkityksessä ’laiha mies’. Lintulajin nimityksenä skrake on edelleen käytössä. Tietoa talon ensimmäisestä isännästä ei ole, mutta jo 1540-luvun asiakirjoissa mainitaan henkilönnimet Jonss i Skrakaby ja Michill skrakij. 1540-luvulla Skrakaby on ollut nelitaloinen kylä, ja se paikantui hieman nykyistä Koskelon osa-aluetta lännemmäksi nykyisen golfkentän kohdille.

Vaikka suomenkielinen vastine Koskelo on vahvistettu Skrakabyn pariksi virallisesti vuonna 1965, näyttää nimi olleen käytössä jo aiemminkin. Koskelo on siinä mielessä poikkeuksellinen käännösnimi, ettei siihen ole sisällytetty paikan lajia ilmaisevaa nimenosaa tai muuta loppuosaa lainkaan – emme siis puhu esimerkiksi Koskelonkylästä. Nimellä on myös useita liitynnäisiä, kuten Koskelonkuja – Skrakabygränden ja Koskelonsolmu – Skrakabyknuten.

Lisää tietoa Skrakabyn kylästä kirjassa Kylä-Espoo, s. 107–108.

(Laura Ukskoski, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)