Viikon nimi 34/2017: Tobakspungen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.8.2017 klo 15.37

Tobakspungen tarkoittaa Espoon Suvisaaristossa Högkopplan-nimisen saaren lounaispuolella sijaitsevaa luotoa. Luoto on karu ja puuton; se on kuitenkin lintujen suosima pesimispaikka ja myös luonnonsuojelualue.

Nimi perustuu ilmeisesti ominaisuuteen; luodon on katsottu muistuttavan muodoltaan entisaikoina käytettyä tuppakkakukkaroa, ruots. tobakspung. Nimi on ollut opaskartassa vuodesta 1970 alkaen, vanhempaan karttaan se on merkitty vuonna 1938. Luodolle ei ole suomenkielistä nimeä.

Espoon lisäksi Tobakspungen-niminen luoto löytyy Länsi-Turunmaalta ja Mustasaaresta Pohjanmaalta. Saman alkuosan sisältäviä Tobaks-nimiä jo on hieman enemmän Suomen saaristoissa.

Tobakspungen-luodon lähellä, hieman idempänä sijaitsee kaksi karia. Niilläkin on tupakanpolttoon liittyvät nimet Pipan ja Munstycket. Pipa merkitsee ’piippua’ ja munstycke ’piipun suukappaletta’.

Lähde: Ritva Liisa Pitkäsen ja Kurt Zilliacuksen tutkimus teoksessa Saaristo-Espoo: nimistöä, luontoa, historiaa ja tulevaisuutta 1996, s. 74.

(Marika Luhtala, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)