Viikon nimi 34/2016: Vesilinnuntie – Sjöfågelvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
26.8.2016 klo 15.42

Luonnonläheisessä ja harvaan asutussa Luukin kaupunginosassa on vain muutamia suunniteltuja paikannimiä, jotka eivät perustu alueen perinnäiseen nimistöön. Yksi näistä on Vesilinnuntie – Sjöfågelvägen, jota nimistöryhmä ehdotti vuonna 1995 Vanhalta Lahnuksentieltä kohti Luukinjärveä risteävälle hiekkapohjaiselle kadulle. Nimenaiheen on antanut alueen poikkeuksellisen runsas linnusto.

Tie on kulkenut samalla paikalla jo huomattavasti pidempään, mutta 1990-luvulla uusien asuintalojen rakentamisen myötä osoitteistolle kaivattiin selkiytystä. Tien varrelta olisi löytynyt perinnäinen niitynnimi Nemlaxhagen, mutta koska Nemlahti-alkuisia nimiä oli jo annettu hieman etelämmäksi, haluttiin löytää osuvampi nimi.

20.1.1995 päivättyyn tiennimiehdotukseen on kirjattu seuraavaa:

”Ranta niemen ympärillä [on] paikallisesti arvokasta linnustonsuojelualuetta ja myös kosteikkokasvillisuuden opetus- ja suojelukohde. Lintuja järvellä on tavattu kaikkiaan 31 lajia, joista vesilintujen parimäärä on korkea vesialueen kokoon verrattuna. Kasvillisuus on laajalti saranevaa, mutta rannoilla on myös mm. osmankäämiä, rantakukkaa, vedessä lummetta, ulpukkaa jne.” Erityisesti ehdotuksen yhteydessä tehdyssä selvityksessä mainittiin järvellä viihtyvät haapanat, taivaanvuohet, ruokokerttuset ja lehtopöllöt.

Edellisten tietojen perusteella kadunnimeksi ehdotettiin muitakin vesilintuihin ja -kasveihin liittyviä nimiä, mutta nimistöryhmä päätyi nimipariin Vesilinnuntie – Sjöfågelvägen, joka otettiin käyttöön vielä samana vuonna. Myöhemmin Vesilinnuntiestä haarautuvalle pienelle kadulle on annettu vielä nimi Vesilinnunrinne – Sjöfågelbrinken.

(Laura Ukskoski, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)