Viikon nimi 33/2016: Kuttulampi – Kututräsk

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.8.2016 klo 15.00

Laaksolahden sydämessä, hieman urheilupuistosta kaakkoon sijaitsee pieni suorantainen lampi, Kuttulampi – Kututräsk. Nimi on todennäköisesti ollut alkuaan suomenkielinen, mutta seudun ruotsalaistuttua nimen alkuperäinen merkitys on jäänyt ulottumattomiimme ruotsinkielisten mukaelmien taakse. Ensimmäinen tunnettu nimen kirjoitusasu Kutu Träsk on vuoden 1700 kartasta; sen jälkeen kudusta tuli vuosisadoiksi kuttu ainakin kartoilla.

Nimeen sisältynee siis joko suomen kielen sana kutu eli ’kalan kuteminen’ tai kuttu eli ’naarasvuohi’. Kala-aiheiset nimet ovat toki vesistöille tyypillisiä, ja kalankutua on takertunut myös muutamiin muihin nimiin Uudellamaalla. Kuttu sen sijaan on nimenaiheena harvinaisempi, tosin sellaisiakin nimiä Suomesta löytyy muutamia. Kuttulampi-nimisen lammen rannalla olisi siis ehkä joskus voinut kuulla laiduntavien vuohien määkivän. Ruotsinkieliselle nimenkäyttäjälle nimenosan kut(t)u merkitys on todennäköisesti ollut joka tapauksessa hämärtynyt, mikä selittänee sen, että ääntämis- ja kirjoitusasu on vaihdellut asiakirjoissa ja keruissa. Niinpä vielä nykyäänkin on nimiparissa käytössä molemmat variantit.

Lammesta käytettiin kuitenkin virallisesti pääasiassa nimeä Kuttuträsk aina 1730-luvulta viime vuosisadan puoliväliin saakka, jolloin karttaan kirjattiin pelkästään suomenkielinen nimi Kuttulampi. Vuonna 1970 se sai myös ruotsinkielisen vastineen, joksi valikoitui Kututräsk, ja kymmenen vuotta myöhemmin nimiparista tuli myös pientalo- ja virkistysalueen suurkorttelin nimi. Alueen pääväylältä Pitkäjärventieltä johtaa kohti Kuttulampea Kuttulammentie – Kututräskvägen, jonka tarkoite on vaihdellut nykyisestä kadunpätkästä koko lammen eteläpuolen kiertävään katuun, ja Kuttulampea ympäröi Kuttulammenpuisto – Kututräskparken. Kuttulampea ympäröivä alue on ollut vuonna 1700 nimeltään Kutu äng.

(Laura Ukskoski, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)