Viikon nimi 32/2016: Rajamännynahde – Råtallbacken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.8.2016 klo 15.39

Aivan Viherlaakson ytimessä kulkee Viherlaaksontieltä ostoskeskukselle kääntyvä koukkumainen kadunpätkä, Rajamännynahde – Råtallbacken. Nimen taustalla on vanha rajamerkkinä toiminut puu, joka on ilmeisesti sijainnut suunnilleen Turuntie 141:n kohdilla, missä on vuosikymmenten ajan toiminut myös Viherlaakson taksiasema. Nimi vahvistettiin asemakaavassa vuonna 1969.

Nimi Råtall on mainittu asiakirjassa ensimmäisen kerran vuonna 1762, joskin jo silloin kerrottiin, ettei aiemmin rajamerkkinä toimineesta suuresta männystä ole paikalla enää jälkeäkään. Sen sijaan aluerajaa on osoittanut suurten kivien muodostelma. Mänty on kenties ollut pystyssä 1400-luvun loppupuolella, kun Espoon ja Helsingin pitäjien – ja samalla Porvoon ja Raaseporin verotuksellisten voutikuntien – raja asetettiin kulkemaan luotisuoraan kohti koillista nykyisestä Westendistä Mankkaan läpi Viherlaaksoon ja Vanhaankartanoon. Paitsi pitäjien, myös Storhoplaxin, Gammelgårdin ja Bembölen maat ovat kohdanneet Råtallin rajapaikalla vuosisatojen ajan. Vaikka Espoon ja Helsingin raja siirtyikin vuonna 1765 idemmäksi, ei aikanaan männyn merkkaama rajapaikka ole suinkaan vieläkään merkityksetön: sen kautta kulkee edelleen Viherlaakson ja Kilon kaupunginosien raja.

Rajamännynahde on ollut alkuaan nykyistä vaatimattomampi tieosuus Kuusiniementien Turuntiehen yhdistävänä jatkeena. Ainakin vielä 1970-luvulla Kuusiniementie jatkui Viherlaaksontien yli itään nykyiseen Rajamännynahteen mutkaan asti, josta silloinen Rajamännynahde sitten yhdisti sen Turuntiehen. Nykyään kyseinen tienpätkä on käytössä vain kevyenliikenteenväylänä.

Rajamänty löytyy Viherlaaksossa myös kadunnimistä Rajamännynkuja – Råtallgränden ja Rajamännynpolku – Råtallstigen sekä linja-autopysäkinnimestä Rajamänty – Råtallen. Nimessä Rajamännynahde esiintyvä sana ahde merkitse ’rinnettä, mäkeä, törmää’, ja se sopiikin erinomaisesti nimenosaksi Viherkallion rinnettä kipuavalle kadulle. Espoossa on myös kourallinen muita -ahde-loppuisia nimiä, kuten Eestinahde – Estbacken ja Kuhatienahde – Gösvägsbranten; ruotsinkielinen vastine sanalle ahde on joko backen, branten tai brinken.

(Laura Ukskoski, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)