Viikon nimi 30/2016: Engelin puistotie – Engelsallén

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
29.7.2016 klo 14.37

Gumbölessä ratsastaville tai golfaaville vaaleankeltainen empiretyylinen tallirakennus lähellä Gumbölen kartanoa on tuttu näky. Gumbölentiestä risteää luotisuorana kohti luodetta ja tallirakennusta Engelin puistotie – Engelsallén. Nimi viittaa tietenkin arkkitehti Carl Ludvig Engeliin (1778–1840), joskaan Engel itse ei liene arvannut yhteyttään Gumböleen – Gumbölen kartanon tallirakennus vain on rakennettu jäljitellen hänen toisaalle suunnittelemaansa rakennusta.

Engelin uusklassinen kädenjälki on tuttua etenkin Helsingin Senaatintoria ympäröivistä rakennuksista ja miksei vaikkapa Gumbölen tallirakennuksen mallina toimineesta Halikon Viurilan kartanon talousrakennuksesta. Engelillä on nimikkopaikat myös Helsingissä, Porvoossa ja Laukaassa, joissa kaikissa on edelleen nähtävissä hänen suunnittelunsa tuloksia. Sen sijaan Gumbölen tallirakennus, jossa viime vuodet on toiminut yksityinen ratsastuskeskus, on rakennettu vasta 1900-luvun alussa eli vuosikymmeniä Engelin kuoleman jälkeen.

Samoilta vuosilta lienee tallille johtava tienpätkä, jonka varhaisemmista nimistä ei ole tietoa. Tie kulkee myös Gumbölenjoen yli vanhaa kivisiltaa pitkin. Nimistötoimikunta ehdotti nimiparia Engelin puistotie – Engelsallén vuonna 1975, ja se nähtiin opaskartalla ensimmäisen kerran vuonna 1982. Keruutietojen mukaan tiestä on käytetty myös lyhyempää nimeä Allén. Ruotsinkielisen nimen kirjoitusasu on aiheuttanut pieniä hankaluuksia eri karttaversioissa, mutta oikea kirjoitusasu on kuitenkin ollut alusta alkaen aksentillinen Engelsallén.

(Laura Ukskoski, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)