Viikon nimi 29/2017: Vapaaniemi – Frisudden

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.7.2017 klo 14.36

Vapaaniemi – Frisudden on Friisilän kylään ja Matinkylän kaupunginosaan kuuluvan suurkorttelin nimi. Kortteli sijaitsee Tiistilän osa-alueen länsiosassa, tarkemmin Kalastajantien länsipuolella ja Suomenlahdentiestä etelään.

Suomenkielinen Vapaaniemi on ruotsinkielistä rinnakkaisnimeään vanhempi. Nimi oli alun perin käytössä maapalstasta, jonka kohdalle se on merkitty maarekisteriin vuonna 1906. Myöhemmin Vapaaniemellä alettiin tarkoittaa huvila- ja omakotitaloaluetta. Nimi on muodostettu suomentamalla ruots. kylännimen Frisans alkukirjaimet ”Fri”. Kylännimen alkuosa on kuitenkin tulkittu tuolloin väärin, sillä se ei todellisuudessa sisällä sanaa fri 'vapaa' vaan pohjautuu talonnimeen ja sitä kautta isännän lisänimeen Fris, 'friisiläinen'.

Frisudden-nimestä ei ole yhtä vanhoja tietoja kuin suomenkielisestä. 1930–40-luvuilla topografikartassa Vapaaniemen rinnalla oli vielä Frisans, myöhemmin vuoden 1958 kotiseutukartassa omakotitaloalue oli kokonaan vailla ruotsinkielistä nimeä. Peruskarttaan Frisudden ilmestyi vuonna 1960.

Vuonna 1961 Vapaaniemi – Frisudden tarkoitti Nuottalahden seutua; alue käsitti myös myöhempien Tiistinkallion ja Kalastajankujan tienoot. Nimipari oli opaskartassa vuosina 197082 ja jälleen vuodesta 1988 eteenpäin, jolloin välissä käytetty Tiistinkallio – Tistberget poistui.

Vapaaniemi oli 1900-luvulla myös yhtiön nimi.

Lähde: Saulo Kepsun tutkimus teoksessa Kylä-Espoo: Espoon vanha asutusnimistö ja kylämaisema 2008, s. 42–44.

(Marika Luhtala, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)

Vapaaniemellä ei ole ollut kaikissa kartoissa ruotsinkielistä rinnakkaisnimeä. Kartta: opaskartta 1958, Espoon karttapalvelu.