Viikon nimi 28/2017: Oittaa – Oitans

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
14.7.2017 klo 15.16

Oittaa – Oitans on Pohjois-Espoossa Bodominjärven etelärannalla sijaitsevan kylän  ja Karhusuon kaupunginosaan kuuluvan osa-alueen nimi. Läheisestä Bodominjärven lahdesta käytetään nimeä Oitviken ja siitä lounaaseen kulkevasta joesta Oitån. Alue on nykyisin tunnettu liikuntapaikka kattavan latuverkostonsa, välinevuokraamonsa ja kuntoratansa vuoksi. Bodominjärven eteläranta on lisäksi kesäisin suosittu uimapaikka. Viimeisimpänä Oittaalle on valmistunut Espoon kaupungin rakentama, kaikille avoin Angry birds -leikkipuisto.

Oittaa – Oitans virallistettiin kylännimeksi vuonna 1965. Osa-alueen nimenä se on ollut opaskartassa vuodesta 1970. Ruotsinkielinen nimi on suomenkielistä vanhempi. Se on perua paikalla sijainneesta yksinäistalosta, jonka vanha tonttimaa oli Oittaan kartanon kohdalla. Kartano on historiallisesti arvokas rakennus (ks. Oittaan kartano).

Saulo Kepsun mukaan alkutalon nimi on ollut *Oitti tai *Oittila. Sen asukkailla on saattanut olla jotakin tekemistä Kirkkonummen Oitbacka-kylän tai Nummen Oittila-kylän kanssa. Mahdollisesti sekä Espoon että Kirkkonummen asutus on lähtöisin Nummelta. Oitti-nimien alkuperä on hämärän peitossa.

Lähteitä: Saulo Kepsun tutkimus teoksessa Kylä-Espoo: Espoon vanha asutusnimistö ja kylämaisema 2008, s. 98–100.

(Marika Luhtala, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)