Viikon nimi 28/2016: Odilampi

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.7.2016 klo 12.53

Hellepäiviin viilennystä tuo pulahdus vilpoisaan veteen jollakin Espoon uimarannoista, joista yksi sijaitsee Kalajärvellä aivan Vantaan rajalla, Vihdintien pohjoispuolella. Pulahduspaikkana siellä on pieni ja rehevä järvi, Odilampi. Nimeen sisältynee vanha suomen kielen sana oksi eli ’karhu’.

Järvi-Espoo-kirjassa nimistöntutkija Sirkka Paikkala arvelee, että nimi olisi alkujaan ollut kenties Ohdenlampi eli ’Karhunlampi’. Ruotsalaisasutuksen myötä nimi olisi muotoutunut ruotsin kieleen sopivammaksi ja h olisi kadonnut: 1700-luvulta tunnetaan esimerkiksi kirjoitusasu Odelambi Träsk, myöhemmin esimerkiksi Ådilammi. Vanhimmat maininnat nimestä ovat vuodelta 1750.

Myöhemmin suomenkieliset ovat käyttäneet järvestä myös kansanomaista nimeä Otilampi, mutta koska nimi Odilampi on ollut sekä suomen- että ruotsinkielisten käytössä, se on vahvistettu järvennimeksi asemakaavassa vuonna 1972. Vielä samaan aikaan on samanasuisella osa-alueennimellä ollut ruotsinkielinen vastine Ådilam, joka on sittemmin jäänyt pois käytöstä.

Tulkinnalle antaa tukea se, että myös muualla Suomessa tunnetaan useita nimiä, joissa on jälkiä sanasta oksi : ohden. Niiden muita nykyisiä alkuosia ovat esimerkiksi Ohden-, Ohen-, Oks- ja Oksa-. Luonnollinen selitys nimille on, että paikoilla on joskus nähty karhuja.

Kalajärvellä on osa-alueen ja uimarannan lisäksi useita Odilammen mukaan nimettyjä paikkoja, kuten läheiset kadut Odilammentie – Odilampivägen ja Odikuja – Odigränden.

(Laura Ukskoski, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)