Viikon nimi 25/2015: Alppitie – Alpvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
18.6.2015 klo 16.26

Olarissa nykyinen Aamupäivänkuja oli 1970-luvun alkupuolelle asti nimeltään Alppitie – Alpvägen. Sen nimi oli muutettava, koska Espoossa ja pääkaupunkiseudulla oli useampia Alppiteitä. Nimi lienee ollut asukkaitten antama. Aihe saatiin ehkä siitä, että maasto on mäkistä ja kallioista.

Tiennimi Alppitie on otettu käyttöön joskus sen jälkeen, kun alueelta alettiin lohkoa mökkipalstoja. Ensimmäiset palstat lohkottiin 1936. Alueella kesäasukkaana olleelta henkilöltä saadun muistitiedon mukaan nimi Alppitie oli käytössä ainakin 1950-luvulla.

Yksi tien varren kiinteistöistä oli nimeltään Alppila. Tämä kiinteistö muodostettiin 1950. Luultavimmin tiellä oli jo tuolloin nimi Alppitie, ja kiinteistö nimettiin tien mukaan.

Alppitien naapurikujia olivat Vuorenharjuntie ja Kalliotie. Nimi Vuorenharjuntie – Bergåsvägen lienee perustunut palstannimeen Bergås (1936). Vuorenharjuntien nimi muutettiin Aamupoluksi 1974. Samalla tai samoihin aikoihin poistettiin käytöstä myös nimi Alppitie.

Alppitien pituus oli noin 150 metriä. Alueen tieverkko oli aiemmin erilainen. Alppitielle ja vielä 1980-luvun alkuun asti Aamupäivänkujallekin tultiin etelästä, mutta nykyisin autoliikenne tulee Aamupäivänkujalle lännen suunnasta. Aiempi Alppitien eteläpään mäkiosuus on kävelytienä.

1970-luvun alussa Espoon Nupurissa oli toinen Alppitie. Sen nimi pysyi vuoteen 1995, jolloin nimeksi tuli Nupurin Alppitie.

Pääkaupunkiseudulla kadunnimi Alppitie on edelleen käytössä Kauniaisissa ja Vantaalla.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2015.)