Viikon nimi 24/2017: Otaniemi – Otnäs

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
16.6.2017 klo 16.31

Otaniemen kaupunginosa sijaitsee Espoon itäisimmässä kolkassa Laajalahden lounaispuolella ja kuuluu Suur-Tapiolaan. Seutu on ollut koulutuksen ja kehityksen näkökulmasta pitkään keskeinen paikka; teknillinen korkeakoulu siirtyi Otaniemeen 1950-luvulla, ja nykyisin paikalla sijaitsee Aalto-yliopiston pääkampus.

Otaniemessä liikkui väkeä kauan ennen tietotekniikan opiskelijoita ja kauppatieteilijöitä. Alueella sijaitsee pronssikauteen palautuva kiviröykkiö, varhainen merkki ihmisen läsnäolosta. Raunio tunnetaan leikkimielisesti ”ensimmäisen teekkarin hautana”. Pysyvä asutus syntyi keskiajalla. Vanhan kylän tonttimaa sijaitsee aikaisemman teknillisen korkeakoulun päärakennuksen eli nykyisen Kandidaattikeskuksen vierellä.

Nimi Otaniemi – Otnäs merkittiin opaskarttaan 70-luvulla, ja virallisena kaupunginosan nimenä se on toiminut vuodesta 1976. Nimellä on kolme tarkoitetta: kaupunginosa, kylä ja niemi. Se on yhdistetty niin suomen sanaan ohto ’karhu’ kuin etunimeen Uotikin. Tuoreimman ehdotuksen mukaan nimen taustalla aikaisemmin mainittu hautaraunio, jolloin alkuperäismuoto olisi Hautaniemi.

Lähteitä: Saulo Kepsun artikkeli teoksessa Kylä-Espoo: Espoon vanha asutusnimistö ja kylämaisema, 2008. Väinö Voionmaan kirjoitus teoksessa Helsingin kaupungin historia 1, 1950. Åke Granlundin artikkeli julkaisussa Folkmålstudier  19, 1965.

(Marika Luhtala, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)