Viikon nimi 24/2016: Leppäsilta – Albro

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.6.2016 klo 16.04

Karakallion itälaidalla sijaitsevan Leppäsillan osa-alueen nimen voisi luulla olevan läheisen Leppävaaran nimeä mukaillen myöhään kehitelty asuinalueen nimi, mutta itse asiassa näin ei ole. Paikalla on ollut Kilon kartanoon kuulunut Leppäsilta-niminen suomenkielisten asuttama torppa jo 1600-luvulla. Torppa on sijainnut suurin piirtein nykyisen mormonikirkon temppelin kohdalla. Nimensä se lienee saanut nykyisen Turuntien kohdalla torpan ohi kulkeneen kylätien siltaa ympäröineen lepikon mukaan.

Nimen kirjoitusasuna on ollut vuoden 1691 asiakirjoissa Läppä silda. 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun torpassa oli ruotsinkielisiä asukkaita, jotka ilmeisesti kehittivät nimelle jo tuolloin suoran käännösvastineen Albro. Perinteisessä paikannimistössä ilman harkittua nimistönsuunnittelua tapahtuva suora kääntäminen on ollut varsin harvinaista, etenkin kun nimi ei sisällä kaikkein tutuimpia nimielementtejä. Kartoissa käytettiin kuitenkin ainoastaan suomenkielistä nimeä, kunnes nimistötoimikunnan ehdotuksesta sekä suomen- että ruotsinkielinen nimi vahvistettiin asemakaavassa vuonna 1976.

Alueen nykyisessä nimistössä jatkuu lähialueiden, kuten Karakallion Kalasääksen ja Haukkakallion sekä Lintuvaaran, tapaan lintuaihe. Nimistössä seikkailee suomenkieliseen alueennimeen sopivasti leppälintu, joka ruotsiksi on rödstjärt, ’punapyrstö’: Leppälinnunrinne – Rödstjärtsbranten. Alueelta löytyy myös Leppäsillantie – Albrosvägen.

(Laura Ukskoski, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)