Viikon nimi 20/2016: Alakartanontie – Nedergårdsvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.5.2016 klo 16.27

Alakartanontie – Nedergårdsvägen on Soukan tiheimmin rakennetun asuinalueen eteläosassa kulkeva kokoojakatu. Nimi perustuu tilannimeen Nedergård.

Suurkorttelilla, jonka läpi Alakartanontie kulkee, on nimenä Ala-Soukka – Nedre Sökö. Espoon opaskartassa 1980–82 oli suurkorttelinnimenä Alakartano – Nedergården, mutta ilmeisesti selvemmän paikantavuuden takia se korvattiin nimellä Ala-Soukka.

Nimi Alakartanontie – Nedergårdsvägen suunniteltiin 1968. Vielä silloisessa suunnitelmassa ei ollut alueennimeä  Alakartano. Koska alueennimi on kadunnimeä myöhäisempi, kadunnimen on katsottava perustuvan vain tilannimeen.

Nimi Alakartanontie muodostettiin pariksi Ylä-Soukassa kulkevalle samankaltaiselle kadulle, jolle annettiin nimi Yläkartanontie – Övergårdsvägen. Sökön kylän toinen kantatalo on Övergård. Kantataloilla on myös nimet Övre Sökö ja Nedre Sökö.

Nykyisen Alakartanontien lounaispää kulkee aiemman pienemmän tien linjaa. Tällä tiellä oli suunnilleen vuoteen 1970 asti nimenä Laaksotie – Dalvägen. Se nimi oli poistettava, koska Espoossa oli useita samannimisiä teitä.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)