Viikon nimi 20/2015: Riilahdentie – Rilaxvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
13.5.2015 klo 15.37

Riilahdentie – Rilaxvägen kulkee Kaitaantieltä etelään ja yhtyy Soukanväylään lähellä Hanikkaa. Kadunnimi sisältää alueennimen Riilahti – Rilax. 1970-luvun alkupuolelle asti osuus oli osa silloista Suvisaaristontietä.

Riilahti otettiin 1970-luvun alussa käyttöön asuinalueen ja kaava-alueen nimenä. Kun Espoon nimistötoimikunta käsitteli Riilahden asemakaavaehdotusta maaliskuussa 1971, se esitti myös joitakin Riilahden mukaan annettuja kaavanimiä, kuten Riilahdentie ja Riilahdenpuisto. Nämä nimet vahvistettiin sittemmin kaavassa.

Nimi Riilahdentie oli Espoon opaskartassa ensi kertaa 1972, mutta voi olla, että nimeä ei vielä tuolloin kuitenkaan otettu käyttöön, koska vuoden 1973 painoksesta se oli poistettu. Vuodesta 1975 nimi on ollut opaskartassa vakiintuneessa paikassaan.

Aiemmin nykyinen Riilahdentie oli osa pitkää Suvisaaristontietä, mutta tälle osuudelle tarvittiin oma nimi, koska katuverkko muuttui varsinkin Soukanväylän rakentamisen takia. Samassa yhteydessä 1970-luvulla Suvisaaristontie-nimi muutettiin vähän lyhyempään muotoon Suvisaarentie, ja nimi jätettiin vain eteläisemmälle osuudelle. Nykytilanteessa Suvisaarentie – Sommarövägen alkaa Soukanniementien risteyksestä, johon Soukanväylä päättyy.

Asemakaavassa Riilahdentien eteläisin pää on linjattu kulkemaan uutta reittiä, lähempänä Vesiniityntietä, mutta siirtoa ei ole toistaiseksi (tilanne 2015) toteutettu.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2015.)