Viikon nimi 18/2015: Riilahti – Rilax

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
30.4.2015 klo 16.51

Kaitaan länsiosassa on pienehkö alue, suurkortteli, nimeltä Riilahti – Rilax. Alueennimi tulee muinaisesta kylännimestä Rilax, joka on ollut käytössä ainakin 1500-luvulla. Kylä tunnettiin kuitenkin useimpina aikoina nimellä Kaitans ja myös lyhyellä nimellä Kait. Kylännimellä Rilax oli oletettavasti myös suomenkielinen vastine, joka saattoi olla Riilahti tai Riihilahti.

Kylänpaikka on lahden rannalla, ja nimen taustalla lieneekin ollut lahdennimi. Lahti taas olisi saanut alun perin nimensä siitä, että rannalla oli riihi.

Alueella on ollut isompia ja pienempiä lahtia. Ei tiedetä tarkkaan, mitä lahtea nimi *Rii(hi)lahti on mahdollisesti tarkoittanut.

Pitkään poissa käytöstä ollut nimi Riilahti – Rilax otettiin uuteen käyttöön 1970-luvun alussa. 1971 Espoon nimitoimikunta ehdotti sitä suurkorttelinnimeksi ja myös nimeä Riilahdentie – Rilaxvägen kadunnimeksi. Nimi Riilahdentie on ollut opaskartassa vuodesta 1972 ja alueennimi Riilahti vuodesta 1975. Suurkorttelinnimi tarkoittaa Riilahdentien lähikortteleita.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2015.)