Viikon nimi 13/2017: Kiertolinnuntie – Strykfågelsvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
31.3.2017 klo 15.42

Kiertolinnuntie – Strykfågelsvägen on katu Lintuvaaran pohjoisosassa Muuttolinnunmäessä. Lähikaduilla on samantyyppisiä nimiä: Paikkalinnuntie, Muuttolinnunreitti. Lintuaihepiirin nimistöä on laajalla alueella Lintuvaarassa ja myös Pohjois-Leppävaarassa. Aihepiiri perustuu siihen, että näitä seutuja kutsuttiin 1900-luvun alussa ja vielä 1950-luvulla nimellä Harakka, jonka taustalla on vanha torpannimi Harakka.

Sanaa kiertolintu on käytetty sellaisista linnuista, jotka liikuvat vuoden mittaan alueelta toiselle, mutta pysyttelevät kuitenkin samalla ilmastoalueella. Ne liikkuvat siis enemmän kuin paikkalinnut, mutta vähemmän kuin muuttolinnut. Lintutieteessä käytetään nykyisin termiä vaelluslintu, mutta nimenosaksi kiertolintu sopii edelleen.

Espoon tiennimilautakunta ehdotti nimeä Kiertolinnuntie ensi kertaa suunnitelmassaan 1957. Nimi otettiin käyttöön jonkin verran myöhemmin. Kiertolinnuntie – Strykfågelsvägen on myös alueen asemakaavassa, joka vahvistettiin tammikuussa 2017. Kaavassa on myös puistonnimi Kiertolinnunkallio – Strykfågelsberget , joka tarkoittaa Kiertolinnuntien länsipuolista kallioista viheraluetta.

Kun kaavanmukainen katuverkko toteutetaan, aiempi Kiertolinnuntien eteläisin pää tulee pitkähkön Talvilinnuntien osaksi. Muulla osuudella nimi Kiertolinnuntie säilyy.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)