Viikon nimi 13/2016: Ulappatori – Fjärdtorget

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
1.4.2016 klo 16.44

Espoonlahden keskuksessa on merenkulkuaiheista nimistöä. Aihepiiri perustuu alueen merelliseen henkeen ja perinteisiin. Keskeisen Espoonlahdenkadun koillissivulla olevan avaran aukion nimi Ulappatori – Fjärdtorget vie ajatukset väljille vesille.

Nimi Ulappatori – Fjärdtorget on suunniteltu 1978 ja vahvistettu asemakaavassa 1979. Aukio muotoutui varsinaisesti ja nimi tuli täyteen käyttöön 1990-luvun alussa, kun ympäröivät korttelit rakennettiin. Sittemmin kaavaa on jonkin verran muutettu, mutta aukio ja nimi ovat säilyneet.

Kaavanimien aiheina Espoonlahden keskuksessa on erityisesti merenkulkijoita, kuten kippari, merikarhu ja ruorimies. Joukossa on myös maakrapu. Kaavanimiä ovat muun muassa Kipparinmäki, Merikarhunkuja, Ruorimiehenkatu, Maakravunkuja, Merenkulkijanaukio ja Puosunrinne. 

Ulappatorin lähellä on tähystäjäaiheista nimistöä: kadunnimi Tähystäjänkatu, puistonnimi Tähystäjänrinne ja polunnimi Tähystäjänpolku. Niillä kulmilla on myös Ulappakatu – Fjärdgatan, Ulappapolku – Fjärdstigen ja Ulappapuisto – Fjärdparken .

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)