Viikon nimi 12/2017: Tuulikinsilta – Tuulikkibron

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
24.3.2017 klo 18.55

Tuulikinsilta – Tuulikkibron on jalankulkutie Tapiolan keskuksessa. Se ulottuu Tapiontorilta ja Tapionaukiolta etelään Itätuulenkujalle. Matkalla se ylittää Merituulentien, ja reitti on muutenkin luonteeltaan siltamainen. Nimi on Kalevala-aiheinen, kuten Tapiola- ja Tapio-nimistökin. Kalevalan neljännessätoista runossa on säkeet "Metsän tyttö, mielineiti, Tuulikki, tytär Tapion!".

Nimi Tuulikinsilta – Tuulikkibron suunniteltiin 2010, vahvistettiin asemakaavassa 2013 ja otettiin käyttöön 2015. Vuoden 2017 tilanteessa nimen tarkoittaman kulkureitin rakennustyöt ovat vielä osin kesken.

Reitin eteläpäässä on Tuulimäki. Suomenkielinen Tuulikinsilta-nimi valittiin myös siten, että se sopii hyvin yhteen Tapiolassa olevien monien tuuli-aiheisten kaavanimien kanssa.

Tapiolan keskuksen Kalevalasta aiheensa saaneita nimiä ovat myös muun muassa Sampotori – Sampotorget ja  Sampokuja – Sampogränden, joiden nimet suunniteltiin 1973, ja Sammonsilta – Sampobron (2009). Tuulikinsillan vieressä, vähän korkeammalla, on jalankulkutaso Kirjokansi – Glitterlocket. Sen nimi on vuodelta 2010, mutta nimi Kirjokansi oli alueella jo aiemmalla, hieman eri paikassa sijainneella kävely-yhteydellä.

Kalevala-nimistöä on runsaasti muuallakin Tapiolassa. Koko Espoon Kalevala-aiheisista nimistä varhaisin lienee ollut Frisansissa 1906 maarekisteriin merkitty tilannimi Tapiola n:o 1.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)