Viikon nimi 1/2014: Armas Launiksen katu – Armas Launis gata

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.1.2014 klo 18.24

Armas Launiksen katu – Armas Launis gata

Armas Launiksen katu – Armas Launis gata on katu Leppävaaran Postipuunmäessä. Säveltäjä Armas Launis asui nykyisen nimikkokatunsa varrella olleessa kodissaan, Launistossa, 1900-luvun alkupuolella. Hän oleskeli merkittäviä aikoja myös muun muassa Lapissa, Venäjällä, Baijerissa ja Algeriassa. 1930 Launis muutti perheineen pysyvästi Ranskaan.

Nimi Armas Launiksen katu tuli käyttöön 1982. Sitä ennen kadulla oli nimenä Armas Launiksen tie – Armas Launis väg, mutta nimeä muutettiin hieman, kun katuverkko muuttui. Aiempi Armas Launiksen tie käsitti myös nykyisen Ruutikadun.

Nimi Armas Launiksen tie suunniteltiin jo 1957 ja nimi Armas Launiksen katu 1974.

Armas Launiksen kadun sivukuja on Launiksenkuja – Launisgränden. Alueen asemakaavassa on Armas Launiksen muistona myös aukionnimi Sävelaukio – Tonplanen, puistonnimi Sävelpuisto – Tonparken ja kevyen liikenteen teiden nimet Sävelpolku – Tonstigen ja Sävelkuja – Tongränden.Nämä Sävel-alkuiset kaavanimet sijoittuvat Armas Launiksen kadun pohjoispuolelle. Sävelkuja oli aiemmin, 1980-luvun alkuun asti, käytössä kadunnimenä toisaalla Postipuunmäessä.

Armas Launis syntyi 1884 Hämeenlinnassa ja kuoli 1959 Nizzassa. Hän sävelsi muun muassa oopperat Seitsemän veljestä, Kullervo, Aslak Hetta ja Jehudith. Niistä Kullervoa on esitetty eniten. Aslak Hetassa, joka sai ensiesityksensä vasta 2004, Launis hyödynsi Lapista keräämiään joikusävelmiä.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2014.)