Viikon nimi 10/2017: Lasilaakso – Glasdalen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
10.3.2017 klo 16.52

Kauklahden asemalta puolitoista kilometriä lounaaseen on osa-alue nimeltä Lasilaakso – Glasdalen. Alueella on omakotitaloja ja joitakin kerrostaloja. Espoon nimistötoimikunta antoi nimen 1976 julkaistavaksi opaskartassa, mutta nimi oli toimikunnalla mielessä jo 1974, kun se antoi kadunnimen Lasilaaksontie. Lasiaihe saatiin Kauklahden lasitehtaasta ja siitä, että alueella asui aikoinaan paljon tehtaan väkeä.

Loppuosa -laakso valittiin maaston perusteella. Alue on Mankinjoen ja Espoonjoen välissä.

Jo 1974 annettiin alueelle myös lasiaihepiirin kadunnimiä, kuten Kristallikuja – Kristallgränden.

Nimi Lasilaakso – Glasdalen tuli sittemmin myös kaava-alueen nimeksi. Lasilaakson asemakaavan laatiminen alkoi 1992. Kaava vahvistui 2001. Siinä aiempi Lasilaaksontien lounaisosa nimettiin lyhyemmin Lasilaaksoksi, siis samalla nimellä kuin osa-aluekin. Tämä Lasilaakson katu on omakotialueen runkokatu.

Vuonna 2017 nimi Lasilaaksontie – Glasdalsvägen on vielä käytössä vanhalla tieosuudella Rantaradan varressa. Kun asemakaavan mukainen katuverkko toteutuu täysin, nimi Lasilaaksontie poistuu.

Nykyisin Lasilaaksona tunnettua osa-aluetta on kutsuttu aiemmin epävirallisesti ainakin nimillä Kekunpelto ja Åbrinken. Näitä nimiä käytettiin ehkä 1940-luvulta lähtien.

Alueesta puhuttaessa on toisinaan käytetty myös epävirallisesti nimeä Mankki – Mankby, koska matkaajien käytössä oli 1946–2016 Mankin seisake tai Mankin asema. Virallisemmin Mankki – Mankby tarkoittaa osa-alueennimenä ja rekisterikylännimenä Lasilaaksosta luoteeseen olevia alueita.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)