Torpan pieni peltotilkku antoi nimen Koppelikujalle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.4.2019 klo 14.49

Koppelikuja – Koppeln on pieni, Riihiniityntiestä – Riängsvägen lounaaseen risteävä kuja Laaksolahden Rastaalassa. Nimi Koppelikuja – Koppeln otettiin käyttöön 2010, mutta ehdotus nimestä annettiin jo 1997.

Kadun nimi voi herättää kummastusta, sillä sanana ’koppeli’ on varsin tuntematon ja kadun nimi saattaakin yhdistyä äänteellisesti läheisiin ja tutumpiin sanoihin kuten esimerkiksi poppeliin tai koppeloon.

Suomen murteiden sanakirja antaa mm. seuraavanlaisia merkityksiä eri murteissa: pieni ulkorakennus, koppi, maja, karsina; pieni erillinen (aidattu) maa-alue, peltotilkku, haka, tarha. Harvinaisempina merkityksinä on ’tukkien puomituksessa käytettävä kiilapäinen rautakettinki’; 'kytky'.

Tässä tapauksessa kujan nimen taustalla onkin Koppeli-niminen pieni peltotilkku, joka kuului Snällbackan 1880-luvulla perustetulle torpalle. Tällaisia pieniä peltoja on usein nimetty Koppeleiksi – Koppeln. Sana tulee keskialasaksan sanasta koppel ’(yhteis)laidun’. Kujan nimi siis liittyy alueen historiaan ja vanhaan nimistöön.

Lähteet: Suomen murteiden sanakirja (http://kaino.kotus.fi/sms/ ), Suomen sanojen alkuperä (SKS)

 (Viikon nimi 14/2019. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)