Tontunmäen nimen taustalla on vanha viljelysnimi

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
28.12.2018 klo 18.05

Niittykummun osa-alue Tontunmäki – Tomtekulla vilisee tonttu-aiheisia nimiä, kuten Myllytontuntie – Kvarntomtevägen, Harmaaparranpolku – Gråskäggsstigen ja Tonttumyssynkuja – Tomtemössan. Aihepiiri tulee osa-alueen nimestä. Sen taustalla puolestaan on vanha paikannimi Tomtkulla.

Vuosina 1915–16 kerätyssä paikannimikokoelmassa on viljelysnimi Tomtkulla. Nimestä löytyy merkintöjä myös vuodelta 1694 (Tompt Kulla ängen, Tomkull åkrar) ja 1776 (Tomptkullaäng).

Nimi Tomtkulla sisältää ruotsin sanat tomt, joka merkitsee tonttia, ja kulle, murteessa myös kulla, joka merkitsee kumpua. Tomtkulla on voinut olla ensin mäennimenä ja sitten viljelysnimenä. Kumpu, jota nimi on ehkä alun perin tarkoittanut, on nykyisen Tontunmäen asuinalueen pohjoispuolella. Mahdollisesti kumpu on vanha, jo kauan sitten autioitunut talonpaikka.

Kun Tomtkullan lähimaita palstoitettiin 1930-luvulla, uudet asukkaat nimesivät alueen Tomtekullaksi. Nimenalku tomt muuntui muotoon tomte, joka merkitsee tonttua. Vuonna 1957 Tomtekullan tienhoitokunnasta koottu nimikomitea ehdotti Tomtekullan suomenkieliseksi nimeksi Tontunmäkeä. Nimi otettiin ehdotuksen mukaisesti viralliseen käyttöön.

(Viikon nimi 52/2018. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)