Tonttumuorinkujalla joulun odotus on nimessä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.12.2018 klo 16.58

Niittykummun Tontunmäen nimistössä seikkailevat osa-alueen nimeen sopivasti kaikenlaiset tontut kuten Myllytontuntie  Kvarntomtevägen ja Metsätontunkuja – Skogstomtegränden. Kansanperinteessä tonttu on tarkoittanut kotipiirin haltijaa, ja monilla maalaistalon rakennuksilla oli omat suojelijatonttunsa, kuten esimerkiksi saunoilla ja riihillä.

Nykyään tontut yhdistyvät useammin jouluun kuin haltijoihin, ja niin Riihitontuntien – Rietomtevägenin kanssa risteävä Tonttumuorinkuja – Tomtemorsgränden nostattanee ajatuksiin glögin ja joululeivonnaisten tuoksun. Tontunmäen nimistön tonttuaihe tulee osa-alueen nimestä. Tontunmäen – Tomtekullan itsensä nimi taas tulee mahdollisesti vanhasta tonttimaan nimestä Tomtkulla, joka innoitti alueen uudet asukkaat nimeämään alueen Tomtekullaksi 1930-luvulla.

Tonttumuorinkujan nimeä ehdotettiin vuonna 1968 muodossa Tonttumuorinkuja – Tomtemorsgränd. Opaskartassa se on ollut vuodesta 1980. Vuonna 2018 nimen ruotsinkielinen vastine korjattiin muotoon Tomtemorsgränden.

(Viikon nimi 51/2018. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)