Talkootyötä ja yhteisjuhlia: Heiniemen – Hejnäsin nimen taustalla on yhteisö

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.7.2018 klo 17.10

Heiniemi – Hejnäs on Lippajärven kaupunginosassa sijaitseva suurkortteli. Se sai nimensä 1930-luvun alussa, kun alueelle syntyi vilkas kyläyhteisö, jolle tarvittiin nimi.

Heiniemen – Hejnäsin kyläyhteisö syntyi vuosien 1930-38 aikana, kun paikalla aiemmin ollut Sommarbo-niminen tila myytiin palstoiksi. Ensimmäiset palstojen ostajat olivat kaikki tuttuja keskenään, ja myöhemmin uudetkin tulokkaat sulautuivat nopeasti osaksi tiivistä yhteisöä. Yhteisön elämään kuuluivat niin yhteiset hankkeet kyläyhteisön kehittämiseksi kuin yhdessä vietetyt juhlat. Tietojen mukaan alueen nimikin on kyläyhteisön asukkaiden antama, ja perustuu kylässä paljon käytettyyn tervehdykseen ”hei”.

Opaskartassa Heiniemi on esiintynyt vuodesta 1972. Vuosien 1972-1982 opaskartoissa alueen ruotsinkielinen oli Heinnäs ja vuodesta 1984 Hejnäs. Ruotsinkielinen nimi on syntynyt suomenkielisen nimen pohjalta. Alueella esiintyvät Heiniemenpolku, Heiniemenportti, Heiniemenreitti, Heiniitty ja Heiniitynpolku on myös muodostettu alueen nimestä.

Espoon lisäksi Heiniemiä löytyy Mikkelistä, Kannuksesta ja Raahesta. Sen sijaan Hejnäsiä ei esiinny kuin Espoossa. Tämä onkin ihan odotettavissa, sillä tarinakin nimen taustalla on omanlaisensa. Vaikka on todennäköisempää, että nimen hei-alkuosan taustalla on esimerkiksi sana heinä, ottaen huomioon, että Heiniemen perustajat ja ensimmäiset asukkaat olivat kaikki tuttuja keskenään, on hyvinkin mahdollista, että Heiniemen nimen taustalla olisi kylän yhteisöllisyyttä ja leikillisyyttä esille tuova motiivi.

Lähteet: Espoon kaupunkisuunnittelun nimistöryhmän arkisto, Lippajärvi. Kaupunginosa kartanoiden mailla (2002, Lippajärveläiset ry.)

(Viikon nimi 26/2018. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)