Stensvikin tiilitehtaan perustaja ja hänen perheensä ovat osa Kivenlahden nimistöä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.11.2019 klo 16.49

Kivenlahteen on kaavoitettu Länsiväylän ja Höyrylaivantien ali kulkeva alikulkureitti, jonka nimeksi on merkitty Tschetschulininportti – Tschetschulinsporten. Nimeä ehdotettiin 2016, ja on vahvistettu asemakaavassa.

Koska alikulkutiet eivät ole osoitekäytössä, sille voi antaa nimen, joka olisi muuten käytössä liian hankala. Erityisesti muistonimiä annettaessa jotkut henkilönnimet voivat olla liian monimutkaisia toimiakseen kenenkään osoitteena, jolloin ne sopivat paremmin sellaisten kohteiden nimiksi, joita ei yleensä käytetä tässä tarkoituksessa. Tschetschulininportti – Tschetschulinsporten on oiva esimerkki tällaisesta muistonimestä.

Nimi Tschetschulininportti – Tschetschulinsporten muistaa Feodor Tschetschulinia (1818–1871), Stensvikin tiilitehtaan perustajaa. Sen lisäksi, että hän oli tiilitehtailija, hän oli myös kauppias, laivanvarustaja ja kauppaneuvos.

Nimen avulla voidaan muistaa myös hänen tyttäriään Maria ja Agnes Tschetschulinia. Maria Tschetschulin (myös muodossa Marie) (1852–1917) oli Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen ylioppilastutkinnon suorittanut nainen, ja Agnes Tschetschulin (1859–1942) oli viulisti, säveltäjä ja musiikkipedagogi.

(Viikon nimi 43/2019. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)