Ruuhijärven nimi on vanhaa perua

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.8.2020 klo 16.02

Nuuksiossa Vihdin rajan kupeessa lepäävä Ruuhijärvi – Rojärv on kirkasvetinen ja kalliorantainen järvi, joka tunnetaan suomeksi nimillä Ruuhijärvi, Ruuhilampi ja Ruujärvi ja ruotsiksi Rojärv. Ruotsinkielisen nimen muodon selittää se, että järven alkuaan suomenkielinen nimi on lainautunut ruotsiin. Ruujärvi on puolestaan muodostunut, kun ruotsiin lainautunut nimi on lainautunut takaisin suomeen.

Nimessä esiintyvä ruuhi merkitsee tasapohjaista pientä venettä, joka aiemmin koverrettiin yhdestä puusta. Ne ovat rakenteensa vuoksi sopineet hyvin matalilla ja pienillä vesillä liikkumiseen, jollainen Ruuhijärvikin on. Tällaisia yksipuisia ruuhia on kertoman mukaan löydetty järvestä tai sen rannoilta.

Vanhoissa kartoissa ja asiakirjoissa järven nimi on esiintynyt muodoissa Ruhi Järwi (1750), Ruo Jervi (1780), Ruuhilampi (1928, 1930), Ruujärvi (1940). Vuodesta 1972 lähtien järvi on ollut peruskartassa nimellä Ruuhijärvi.

Lähde: Järvi-Espoo (1992)

(Viikon nimi 34/2020. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)

Ilmakuvassa Ruuhijärvi kokonaisena taka-alalla, kuvan alalaidassa Orajärven pohjoisranta. Ruuhijärvi ja Orajärven pohjoisranta. Kuva: Sune Sahlstedt