Runoilijan kotikadusta tuli Katri Valan tie

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.4.2019 klo 14.04

Katri Vala (1901–1944) oli runoilija ja 1920-luvulla vaikuttaneen Tulenkantajat-kirjailijaryhmän tunnetuimpia jäseniä. Hänen vapaarytmiset, varhaista suomenkielistä modernismia edustaneet runonsa herättivät niin ihastusta kuin kiistaakin. 1920-luvulla keskustelua herätti hänen runojensa värikäs ja eksoottinen kuvakieli, myöhäistuotannossa taas hänen runojensa poliittinen tiedostavuus.

Vala asui Espoon silloisessa Harakassa (alue, johon kuuluivat nykyisen Lintuvaaran eteläosat ja Leppävaaran pohjoisosat) vuosina 1940-44. Katu, jonka varrella Vala asui, oli tuolloin nimeltään Läntinentie Västravägen.  Vuonna 1957 tiennimilautakunta ehdotti kadun nimen muuttamista Katri Valan tieksi – Katri Valas väg. Kunnanvaltuusto hyväksyi ehdotuksen 1958. Nimi otettiin käyttöön tämän jälkeen, ja vuodesta 1966 se on ollut myös opaskartassa. Nykyään Katri Valan tie – Katri Valas väg kuuluu Lintuvaaraan.

1990-luvulla Katri Valan tien etelä- ja pohjoispuoli jäivät erilleen, kun osa tiestä muutettiin kävelytieksi. Tällöin pohjoispää piti nimen Katri Valan tie – Katri Valas väg  ja eteläinen osuus sai nimen Tiaisentie – Mesvägen. Näiden väliin jäänyt kävelytie sai nimen Katri Valan polku – Katri Valas stig.

(Viikon nimi 17/2019. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)