Nimi Luuvantie – Logvägen kertoo viljan puinnista

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.10.2017 klo 14.20

Luuvantie – Logvägen on katu Laaksolahdessa. Alueella on useita muita samanalkuisen nimen omaavia katuja ja luonnonpaikkoja. Yhteensä tällaisia on 13, esimerkiksi nimillä Luuvanmäki – Logbacken tunnetaan niin katu, suurkortteli kuin puistokin. Lisäksi vuonna 1995 suunnitelmissa oli ottaa käyttöön nimet Luuvanpolku – Logstigen.

Espoon nimistötoimikunta teki ehdotuksen kadunnimistä vuonna 1974. Ne merkittiin opaskarttaan 1975 ja vahvistettiin asemakaavaan 1999.

Luuvantie – Logvägen kuuluu ryhmänimiin tai aihepiirinimiin, jotka annetaan tietyn teeman mukaan. Tällaiset nimet ovat virallisen tahon suunnittelemia, ja niiden tulee jollakin tavalla liittyä alueen menneisyyteen tai ominaisuuteen. Luuvantien lähellä oli pitkään Snällbackan riihi, joka siirrettiin sitten Glimsin talomuseoon. Luuva on ollut viljan puintisuoja, riihirakennukseen kuulunut puimahuone. Sanaa luuva on käytetty varsinkin Länsi-Suomessa. Se tulee samaa merkitsevästä ruotsin sanasta loge. Muita samaan aihepiiriin kuuluvia ovat Laaksolahdessa esimerkiksi Riihi-alkuiset nimet.

(Viikon nimi 41/2017. Marika Luhtala, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)