Nimet johdattavat Espoon terveyslähteen luo

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
5.12.2019 klo 17.34

Espoon keskuksessa toimi 1700-luvun loppupuolelta 1800-luvun alkupuolelle suosittu ja tunnettu terveyslähde (Esbo brunn, Esbo surbrunn). Lähteen luokse kokoontui niin sääty kuin rahvaskin paitsi hoitamaan terveyttään, myös seurustelemaan ja näyttäytymään. Terveyslähteen kaivomestarina toimi yleensä lääkäri, niin myös Espoon lähteellä.

Lähteen paikka ja toiminta näkyy nykyään Espoon keskuksen kaavanimistössä, nimittäin kadunnimissä Kaivomestarinkatu – Brunnsmästargatan, Kaivomestarinpolku – Brunnsmästarstigen ja Kaivomestarinniitty – Brunnsmästarängen sekä suurkorttelin nimessä Kaivomestari – Brunnsmästaren ja aukion nimessä Kaivomestarinaukio – Brunnsmästarplatsen.

Nimiä Kaivomestarinkatu – Brunnsmästargatan ja Kaivomestarinpolku – Brunnsmästarstigen ehdotettiin 1976. Ne lisättiin asemakaavaan 1978 ja opaskarttaan 1980. Kaivomestarinniitty – Brunnsmästarängen lisättiin asemakaavaan ja otettiin käyttöön 2010.

Terveyslähteestä ja kaivomestarista tulee myös täällä olevan kiinteistön nimi Kaivomestari –Brunnsmästaren, jonka tiloissa toimii mm. lukio ja uimahalli. Se sai nimensä 2003 nimikilpailun tuloksena.

(Viikon nimi 47/2019. Kallas Lukka, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)