Nimessä Bastubacka on löylymuistoja

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
1.11.2017 klo 17.54

Espoon keskuksen lähellä Furubackassa on tietojen mukaan käytetty aikoinaan mäennimeä ja huvilannimeä Bastubacka. Huvila on purettu, eikä paikalla ole enää jäljellä mäkeäkään. Paikka on nykyisellä Espoonväylän katualueella Honkaportin ja Honkakujan kohdalla. Bastubacka-nimi syntyi 1900-luvun alussa siitä, että siellä oli yleinen sauna.

Muistitiedon mukaan saunaa käyttivät ainakin rautatien rakentajat 1900-luvun vaihteessa.

Espoon kirkolta etelään vievässä maantiessä oli saunan luona mäki. Paikannimikokoelmassa mainittu mäennimi Bastubacka tarkoitti ehkä tätä tienmäkeä. Nimeen sisältyvät ruotsin sanat bastu ’sauna’ ja backa, backe ’mäki’. Kun saunan kohdille rakennettiin huvila, huvilaakin kutsuttiin Bastubackaksi. Teirin tilasta 1929 lohkotun huvilapalstan nimi kirjattiin maarekisteriin asussa Badstubacka.

1970- ja 80-luvun tienrakennustöissä tienmäen tilalle tehtiin kallioleikkaus, ja Espoonväylän katualue laajeni Bastubackan huvilan paikalle. Huvilapalsta oli nykyisen Honkakuja 6:n itä- ja koillispuolella.

Bastubackan mukaan annettiin 1970-luvun puolessavälissä kadunnimi Saunamäentie – Bastubacksvägen. Saunamäentien itäpää ulottui tuolloin Bastubackan huvilan luo. Myös Furubackan kaavanimistön sauna-aihepiiri perustuu Bastubacka-nimeen. Alueelle annettiin 1970- ja 80-luvulla muun muassa kadunnimet Kiulutie – Stävvägen ja Penkkikuja – Bänkgränden, polunnimi Vihtapolku – Kvaststigen ja puistonnimet Savumäki – Rökbacken ja Kiuaskallio – Rösberget.

1980-luvun lopun kaavoituksessa Saunamäentielle tuli vielä lyhyt sivukuja Löylytien ja Kippotien väliin. Tällä pikkukuja sai lyhyesti nimen Saunamäki – Bastubacken. Kuja sijaitsee 300 metriä Bastubackan huvilan paikalta länteen.

(Viikon nimi 44/2017. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)