Nikuåkernin laitaan nimettiin Nikunpellonkuja

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.2.2018 klo 17.04

Nikunpellonkuja – Nikuåkersgränden on katu Niipperin Nikussa. Osa-alueennimi Niku tulee tilannimestä Niku. Tilan mukaan on myös alueella ollutta peltoa kutsuttu nimellä Nikuåkern, ja tämän pellonnimen mukaan muodostettiin 1970-luvulla kadunnimi Nikunpellonkuja – Nikuåkersgränden.

Espoon nimistötoimikunnalla oli huhtikuussa 1975 tehtävänään suunnitella nimet eräille nimettömille teille, joista yksi sai siis nimen Nikunpellonkuja – Nikuåkersgränden. Vuoden 1975 kartassa tie ulottui melko pitkälle etelään, juuri Nikuåkern-nimisen pellon laitaan. Sitemmin ajoyhteys etelään on katkennut, ja nimi on jäänyt pohjoiselle osuudelle. Lisäksi Nikunpellonkuja on lyhentynyt hieman koillispäässään, kun autoliikenteen saapumisreitti Niipperintieltä on ohjattu kaavassa uudelle reitille. Aiempi Nikunpellonkujan koillisosa on nykyisin Nikunpellonpolku – Nikuåkersstigen (kaavaan 2003, käyttöön 2006).

Nikuåkernin pelto on puolestaan nykyisin pääosin golfkenttää.

Nikunpellonkujan nimeämisen jälkeen 1990- ja 2000-luvulla lähikaduille on annettu muutama muukin pellonnimeen Nikuåkern perustuva nimi: Nikunpelto, Nikunpellontörmä, Nikunpellonpiha.

(Viikon nimi 6/2018. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)