Ymmersta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoon Karvasbackan tai Bembölen kylän takamailla on joitain satoja vuosia sitten ehkä raivannut niittyä Ingebiörn-nimenen mies. Hänen muistonsa säilyi niitynnimessä Ymmerstaängen, pellonnimessä Ymmerstaåkern ja maa-alueennimessä Ymmersta. Miehen nimi on päätelty näistä paikannimistä ja niitynnimen vuoden 1765 kirjoitusasusta Imbersäng. Myös Sipoossa olevan Immersbyn kylän nimi tulee vastaavanlaisesta henkilönnimestä.

Alun i-äänne on jossain vaiheessa muuttunut y:ksi (myös Sipoon kylännimeä on murteessa voitu ääntää y-alkuisena "ymmärsbyy". Ymmersta-nimi on myös saanut jostain -sta-päätteen (vrt. stad 'paikka').

Ymmersta on ollut jatkuvasti paikannimikäytössä maa-alueen nimenä, 1900-luvun alun palstannimenä, sodanjälkeisen rintamamiestaloalueen nimenä ja 1990-luvulta alkaen laajalla kerrostaloalueella laajentuneen osa-alueen nimenä.

Kerrostaloalueen pääkadun nimeksi annettiin kuitenkin Ullanmäentie eikä Ymmerstantie, koska omakotialueen tiet saivat 1970-luvulla Ymmersta-alkuiset nimet (Ymmerstanmäki ym.), ja niihin on ajoyhteys aivan toisesta suunnasta.

Alkujaan ruotsinkieliselle nimelle Ymmersta ei ole koskaan muodostettu erillistä suomenkielistä vastinetta, vaan sama nimi toimii yhtä hyvin suomen- kuin ruotsinkielisessä käytössä.

(Viikon nimi 34/2005. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)