Viljo Revellin aukio – Viljo Revells plats

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Tapiolassa, Tornitason ja Kelohongantien kulmauksessa oleva aukio vihittiin Viljo Revellin aukioksi 13.9.2003. Nimikkoaukio on Espoon ja Tapiolan kunnianosoitus Revellin elämäntyölle ja hänen Tapiolalle antamalleen keskeiselle panokselle.

Arkkitehti Viljo Revell (1910 – 1964) suunnitteli Tapiolaan useita asuintaloja rivitaloista tornitaloihin. Tapiolan länsiosaa hallitsevat Revellin "Taskumatit", neljä taloa Tornitason varrella. Niiden silhuetit ja erityisesti siivekäs, saunaosaston käsittävä kattolisäke ovat tehneet tornitaloista koko Tapiolan symbolin. Taskumattien alapuolella on Revellin suunnittelema lamellitalo Asunto Oy Riistakallio. Myös Kaskenkaatajantie 5 on Revellin suunnittelema.

Revellin suunnittelemia 1950-luvun taloja itäiseen Tapiolaan ovat Menninkäisentiellä Koulukallion kaksi rivitaloa sekä Tapiolan lastentalo, joiden päämateriaalina on perinteinen tiili. Suomen ensimmäisiä betonielementeistä rakennettuja asuintaloja olivat Asunto Oy Mäntyviita vuodelta 1954 sekä Sufikan talo Neulaspolku 1:ssä. Revell piirsi myös neljä tornitaloa Otsolahdentien varrelle.

Muita Revellin suunnittelemia rakennuksia ovat muun muassa Helsingin Lasipalatsi (1935), Eteläranta 10:n liiketalo, Palace-hotelli (1952), Villa Didrichsen Kuusisaaressa (1957) ja Toronton kaupungintalo (1958).

(Viikon nimi 15/2004. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)