Viherlaakso – Gröndal, Viherlaaksontie – Gröndalsvägen, Viherlaaksontori – Gröndalstorget

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Viherlaakso – Gröndal

Viherlaakso – Gröndal on asuinalue Lippajärven itäpuolella. Nimi on 1970-luvulta lähtien myös virallisena kaupunginosannimenä, mutta alueennimeä sitä on käytetty jo paljon aiemminkin. Nimi tulee vanhasta asumuksennimestä Gröndal.

Gröndal oli tietojen mukaan alkujaan torpan nimi. Torppa sijaitsi nykyisessä Viherlaakson keskuksessa, Bembölen kylän mailla. Nimi on peräisin ehkä 1700-luvulta.

Nimi tuli laajalti tunnetuksi, kun Gröndalissa toimi kauppa ja kievari 1900-luvun vaihteessa. Kun noihin aikoihin Gröndaliin syntyi lisää asutusta, nimi tuli käyttöön myös alueennimenä.

1906 alkoi huvilapalstojen markkinointi nimellä Viherlaakson huvilasiirtola – Gröndal villakoloni. Suomenkielinen käännösnimi Viherlaakso tuli ilmeisesti tuolloin ensi kertaa käyttöön.

Suomenkielisetkin kutsuivat aluetta kuitenkin vielä pitkään tavallisemmin nimellä Gröndal (myös: "Krööntaali") ennen kuin Viherlaakso-nimi yleistyi.

(Viikon nimi 3/2014. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2014.)

Viherlaaksontie – Gröndalsvägen

Viherlaakson pääkatu Viherlaaksontie – Gröndalsvägen kulkee Turuntieltä Lähderannantielle. Kadulla on ollut tämä nimi 1970-luvun lopusta lähtien. Varhemmin 1970-luvulla kadulla oli nimi Pohjoinen Viherlaaksontie – Norra Gröndalsvägen. Silloin nimi Viherlaaksontie oli käytössä Turuntien eteläpuolella Kauniaisten alueella, nykyisellä Mariantiellä.

Joidenkin vuosien ajan vuoden 1980 tienoilla nimi Viherlaaksontie oli käytössä molemmilla kaduilla. Kadut sijaitsevat noin kilometrin päässä toisistaan.

Nykyisen Viherlaaksontien nimi on suunniteltu 1975 ja vahvistettu asemakaavassa.

(Viikon nimi 5/2014. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2014.)

Viherlaaksontori – Gröndalstorget

Nimi Viherlaaksontori – Gröndalstorget tarkoittaa aukiota Viherlaakson kaupunginosan keskuksessa, ostoskeskuksen edustalla. Nimi otettiin käyttöön 1960-luvun lopulla kadunnimenä, mutta 1970-luvun alussa aukio muutettiin jalankulkualueeksi. Nimeä voi käyttää myös aukiolla kulkevan jalankulkutien nimenä.

Nimi on asemakaavassa.

Aivan lähistöllä on muitakin Viherlaakso-aiheisia kaavanimiä. Viherlaaksontorin länsipuolella on pääkadun Viherlaaksontien ylittävä kävelysilta, Viherlaaksonsilta. Sillan toisessa päässä oleva pieni aukio on nimeltään Viherlaaksonaukio – Gröndalsplatsen.

(Viikon nimi 4/2014. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2014.)