Viertopolku – Släntstigen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Tapiolassa on saatu kaupunkinimistön aiheita suomalaisen luonnon ja metsäkulttuurin aihepiiristä. Suuri osa Tapiolan kadunnimistä on alueen rakennuttajan Asuntosäätiön antamia rakennussuunnitelmien laatimisen yhteydessä. Tapiolan luoteisosassa luikerteleva Kaskenkaatajantie sai kaskiviljelyyn viittaavan nimensä 1950-luvulla. Siitä lounaaseen lähtevä lyhyt kuja oli vielä 1960-luvun alussa vailla nimeä. Asukkaan kertoman mukaan Asuntosäätiö antoi 1962 asukkaiden itse nimetä tämän kujan. Nimeksi valittiin Viertopolku.

Verbi viertää ja siitä johdettu substantiivi vierto merkitsevät 'vierittämistä' ja kaskiterminä erityisesti 'kasken polttamista puita vierittämällä', jolloin puunrungot saadaan palamaan paremmin.

Viertopolulla oli alkuun vain suomenkielinen nimi. Ruotsinkielinen vastine muodostettiin vasta 1970-luvun puolessavälissä. Kaskenvierto on ruotsiksi svedjebränning, mutta kujannimeen haluttiin lyhyempi sana. Mäenrinteistä puhuttaessa sanalla viertää on myös merkitys 'viettää', ja ruotsinkielisen nimen Släntstigen (slänt 'rinne') alkuosa perustuu siihen.

(Viikon nimi 52/2007. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)