Vermontie – Vermovägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Nykyisen Vermon alueella on ollut jo ainakin 1600-luvulla niitty nimeltä Vermoängen. Nimen alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Sen pohjalta muodostettiin 1957 tiennimisuunnitelmaan muun muassa nimet Vermontie ja Vermonkuja. Espoon nimitoimikunta ehdotti 1970 nimeä Vermo alueennimeksi. Nimi sopii samassa muodossa sekä suomen- että ruotsinkieliseen käyttöön. Se on ollut Espoon opaskartassa vuodesta 1975. 1970-luvulla alueelle rakennetun raviradan nimeksi tuli Vermon ravirata – Vermo travbana.

Kadunnimi Vermontie – Vermovägen oli aluksi ja aina 1980-luvulle asti käytössä toisessa paikassa kuin nykyisin. Vaikka nimiä pyritään säilyttämään samoilla sijoillaan mahdollisuuksien mukaan, alueelle hahmottuvan katuverkon kannalta pidettiin parempana, että nimi Vermontie tulisi keskeisen pääkadun nimeksi. 1986 siihenastinen Vermontie sai uuden nimen Vermonrinne – Vermobranten.

Vermontie ei välillä ollut minkään kadun nimenä ennen kuin rakennettiin Perkkaantiestä etelään lähtevä uusi katuosuus, jonka kautta kulkee ajo raviradalle. Sen nimenä Vermontie – Vermovägen tuli nykyiseen käyttöönsä 2003. Kadusta on toistaiseksi olemassa vain lyhyehkö osuus (tilanne 2007). Suunnitelmien mukaan se jatkuisi etelään kohti Turunväylää.

(Viikon nimi 44/2007. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)