Vanha Hämeenkyläntie – Gamla Tavastbyvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Hämeenkylä eli Tavastby on asuinalue – alkujaan kylä – Vantaalla, Pähkinärinteen pohjoispuolella. Sinne Helsingin suunnasta johtava maantie kulki nykyisten Konalan, Uusmäen, Rajatorpan ja Vapaalan kautta. Vanha tielinja on nykyisin monilta osuuksiltaan edelleen katuna. Joissain kohdissa uudemmat väylät, kuten Vihdintie, ovat katkaisseet sen.

Tielinjan osuudella Helsingin Konalassa ja Espoon Uusmäessä on kadunnimenä Vanha Hämeenkyläntie – Gamla Tavastbyvägen. Nimi on ollut käytössä Espoossa tässä muodossa jo ennen vuotta 1970.

Nimi Vanha Hämeenkyläntie – Gamla Tavastbyvägen on käytössä (tilanne 2009) Vantaankin puolella, Vapaalassa. Välissä on noin kilometrin katkos Rajatorpan kohdilla. Tilanne aiheuttaa sekaannuksen vaaran, mutta historiallisista syistä tämä vakiintunut nimi on jäänyt käyttöön kahdelle erilliselle osuudelle.

Kumpaankin Vanhaan Hämeenkyläntiehen nähden reilun kilometrin lännempänä on puolestaan katu nimeltä Hämeenkyläntie – Tavastbyvägen.

– Lisätieto: Vantaan Vapaalassa ollut kadunnimi Vanha Hämeenkyläntie muutettiin 2014 Ilpolantieksi ja lyhyellä osuudella Ilpolankujaksi.

(Viikon nimi 46/2009. Täydennetty 2016. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)