Vanha-Espoo – Gamla Esbo

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoo on jaettu hallinnollisesti seitsemään suuralueeseen. Kuhunkin suuralueeseen kuuluu useita kaupunginosia. Suuraluejako ja suuralueiden nimet on muodostettu 1970-luvulla.

Useimmat suuralueet on nimetty keskuspaikkansa mukaan: Suur-Leppävaara, Suur-Tapiola, Suur-Matinkylä, Suur-Espoonlahti ja Suur-Kauklahti. Näistä suuralueista on joissain yhteyksissä mahdollista puhua myös ilman määritettä Suur- nimen alussa: Leppävaaran suuralue, Tapiolan suuralue jne.

Espoon pohjoisimmalla suuralueella on nimi Pohjois-Espoo.

Suuralue, johon sisällytettiin Espoon keskus ja muita alueita Espoon keski- ja luoteisosista, ei voinut saada esimerkiksi nimeä "Suur-Espoon keskus", vaan sille oli annettava toisenlainen nimi. Nimeksi valittiin 1975 Vanha-Espoo, jossa alkuosa viittaa Espoon vanhaan keskusseutuun. Nimessä myös alkuosa taipuu: Vanhan-Espoon, Vanhassa-Espoossa. Ruotsinkielinen nimi on Gamla Esbo. Muunkielisissä yhteyksissä käytetään suomenkielistä nimeä; nimestä Vanha-Espoo ei siis muodosteta muunkielisiä käännöksiä.

Vanhaan-Espooseen kuuluvat seuraavat kaupunginosat: Espoon keskus, Kaupunginkallio, Kuurinniitty, Muurala, Karvasmäki, Järvenperä, Högnäs, Kunnarla, Karhusuo, Gumböle, Kolmperä, Ämmässuo, Nupuri, Vanha-Nuuksio, Nuuksio ja Siikajärvi.

Lueteltujen kaupunginosien lisäksi Espoon kaupungin tilastoissa Vanhan-Espoon suuralueeseen luetaan myös Ymmerstan osa-alue, joka kuuluu hallinnollisessa kaupunginosajaossa Sepänkylän kaupunginosaan.

(Viikon nimi 3/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)