Valhalla, Valhallankulma – Valhallahörnet

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Valhalla

Koko Espoon kattanut Esbo ungdomsförening perustettiin 1903, ja Kauklahden seudulla toimiva Esbo västra ungdomsförening 1906. Nuorisoseuralla on oma seurantalo Valhalla. Talo rakennettiin 1925, mutta nimi Valhalla oli käytössä jo sitä ennen, siitä asti kun tontti ostettiin 1910.

Nuorisoseuralaiset ottivat nimen skandinaavisesta tarustosta, jossa Valhall tai Valhalla on ylimmän jumalan Odenin eli Odinin asunto Asgårdissa. Samasta aihepiiristä sai nimensä Leppävaaraan 1911 rakennettu ruotsinkielinen nuorisoseurantalo Thorstorp.

Valhallan tontin viereen linjattu uusi pääkatu Kuninkaankartanontieltä Hansatien länsipäähän saa seurantalon mukaan nimen Valhallantie – Valhallavägen. Pihaan tuleva kuja on lyhyesti Valhalla, ja vastapäinen kuja on Frejankuja – Frejagränden.

Aiempi Vaasankuja jää Valhallantien alle, ja sen nimi jää pois, mutta kadunnimet Vaasanrinne ja Kustaanmäki kertovat Espoonkartanon perustaneesta Kustaa Vaasasta toisaalla Kuninkaankartanossa.

Valhallantieltä lähtee aseman suuntaan Kauklahden puistotie – Köklax parkväg, jonka varteen rakennetaan vuoden 2006 asuntomessujen taloja.

(Viikon nimi 15/2005. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Valhallankulma – Valhallahörnet

Valhallantie – Valhallavägen on uusi pääkatu Kuninkaankartanontien ja Kauklahdentien risteyksestä etelään. Nimi tulee seurantalon nimestä Valhalla, jonka aihe on saatu skandinaavisesta mytologiasta. Talo valmistui 1925, mutta nimi oli kiinteistönnimenä jo aiemmin. Valhalla (eli Valhall) on taruissa mahtijumala Odenin asumus. Föreningshuset Valhallan vastapäisellä kujalla on saman aihepiirin nimi Frejankuja – Frejagränden. Niiden eteläpuolinen risteys on Valhallankulma – Valhallahörnet. Kauklahden länsiosassa Hansavalkaman ja Kuninkaankartanon alueilla on muitakin 2004–2006 suunniteltuja saman aihepiirin kaavanimiä, kuten kadunnimi Asgård ja ulkoilutiennimi Aasapolku – Asastigen.

(Viikon nimi 40/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)