Tuultenallas – Vindbassängen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Tapiolan nimi ei tule suoraan vanhasta paikannimistöstä, vaan puutarhakaupungille valittiin 1953 harkitusti luonnonläheisyyttä ilmentävä nimi. Taustalla vaikuttaa kyllä paikalla olleen kylän vuosisatoja vanha nimi Björnvik. Nimistön aihepiireiksi otettiin Tapiolan henkeen sopivat metsämytologia, Kalevala ja luonnonilmiöt.

Tapiolan eteläosissa kaupunkinimistön aiheena on käytetty tuulia (Tuulimäki, Tuuliniitty, Merituulentie) ja muita luonnonvoimia (Revontulentie, Sateentie). Neljän pääilmansuunnan tuulilla on kullakin oma kadunnimensä: Itätuulentie, Länsituulentie, Etelätuulentie, Pohjantie.

Useimpien Tuuli-nimien ruotsinkieliset vastineet on muodostettu käyttäen sanaa vind (TuuliniittyVindängen, TuultenristiVindarnas kors), mutta Tuulimäen vastineeksi on valittu sointuva Väderbacken.

Tapiolan kaupunkikuvan keskeinen osa on Keskusallas – Centralbassängen kulttuurikeskuksen ja uimahallin edustalla. Sen pariksi tehtiin Tuulimäkeen Merituulentien eteläpuolelle Tuulipuistoon toinen, pienempi allas (joka tosin on ollut jonkin aikaa kuivillaan). Allasta on kutsuttu epävirallisesti mm. Vesiputousaltaaksi viereisen liiketalon, Vesiputoustalon, mukaan, mutta altaan virallinen nimi on tuulisen nimiaihepiirin mukaisesti Tuultenallas – Vindbassängen.

(Viikon nimi 46/2005. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)