Tuomaantie – Tuomas väg

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Mankkaalla kadunnimi Tuomaantie on ollut käytössä jo yli 40 vuotta. Naapurikatuja on nimetty muiden Jukolan veljesten mukaan, esimerkiksi Juhanintie ja Aapontie. Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen aihepiirin käyttö tämän alueen kadunnimistössä on saanut alkusysäyksen näitä kortteleita tarkoittavasta alueennimestä Juhanila, joka ei tulekaan Jukolan Juhanista vaan aikoinaan tontteja palstoittaneen maanomistajan pojan etunimestä.

Palstoittaja oli nimeltään Veikko Nylund, ja hänen poikansa oli Juhani Nylund. Mankkaalla oli Juhanilan koillispuolella käytössä alueennimenä myös Veikkola ja Siirilä, mutta ne jäivät pois ainakin virallisesta käytöstä 1970-luvulla. Siirilä oli saanut nimensä Veikko Nylundin vaimon mukaan. Juhanila vakiintui mankkaalaisten pysyvään käyttöön muun muassa Mankkaalle liikennöineen bussiyhtiön Juhanilan Linja oy:n ansiosta.

Kiven romaanin veljessarjan aiheiset Mankkaan tiennimet Tuomaantie, Aapontie, Simeonintie, Timontie, Laurintie ja Eerontie lienevät olleet alueen asukkaiden itse antamia. Alkuun oli käytössä vain suomenkieliset nimet. 1970-luvun puolessavälissä Espoon kaupunki antoi niille ruotsinkieliset vastineet, täydensi sarjan Juhanintiellä ja vahvisti nimet asemakaavassa 1976. Tuomaantien ruotsinkielinen nimi on Tuomas väg.

Seitsemän veljeksen nimikkokatuja on kymmenissä muissakin Suomen kunnissa. Pääkaupunkiseudulla Helsingin Tapanilassa on muun muassa Aapontie, Timonkuja ja Tuomaankuja – ja lisäksi Venlanpolku ja Hiidenkiventie. Sen sijaan Vantaan Aaponkuja, Laurintie ja Timontie eivät liity Seitsemään veljekseen.

(Viikon nimi 51/2012. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)