Tillintie – Tillisvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Lounais-Espoossa sijaitsevan Tillinmäen sisäisen kokoojatien nimi Tillintie on ollut Espoon opaskartassa vuodesta 1970. Nimen synnystä ei ole mainintaa virallisissa asiakirjoissa, joten se lienee asukkaitten itse antama. Nimi perustuu alueennimeen.

Alkuun Tillintiellä ei ollut ruotsinkielistä vastinetta. Vuonna 1974 Espoon suuren osoitenimiuudistuksen yhteydessä kaupunginhallitus hyväksyi ruotsinkielisen käännösnimen Dillvägen, jossa alkuosa oli tulkittu kasvinnimityksen sisältäväksi. Tillinmäen syntyvaiheita muistavat osoittivat kuitenkin tulkinnan virheelliseksi, ja nimi korjattiin noin kymmenen vuotta myöhemmin nykyiseen muotoon Tillintie – Tillisvägen.

Tillinmäen asuinalueen tarina alkoi vuonna 1940, jolloin Bastvikin tilan omisti KOP:n johtokunnan jäsen Antti Hiltunen. Kansallispankki tarvitsi henkilökunnalleen kesänviettopaikkoja, ja rintamamiestonttejakin alettiin lohkoa talvisodan jälkeen. Hiltunen hankki näihin tarkoituksiin maa-alueita Bastvikin läheltä, nykyisestä Tillinmäestä.

Antti Hiltunen oli kotoisin Kuopiosta ja oli joutunut jo lapsena orvoksi, ja hänen kasvatti-isänään ja huoltajanaan oli ollut isän tädin mies, kuopiolainen Antti Koponen. Ennen maanostoa Hiltunen halusi näyttää maita vielä Koposelle ja teki sitten tämän suosituksesta lopullisen päätöksen kaupasta. Vanha Antti Koponen oli komeine viiksineen ja pujopartoineen aivan 30-vuotisen sodan saksalaisen sotapäällikön kreivi Tillyn näköinen, ja häntä kutsuttiin "Tilli-sedäksi". Hiltunen antoi maa-alueelle hankintaa suositelleen Tilli-sedän mukaan nimen Tillinmaa vuonna 1940. Palstoituksen jatkuessa muodostui Tillinmaan lisäksi 1952 nimi Tillinmäki, josta myöhemmin kehittyi koko alueen päänimi.

Kreivi Tilly oli Euroopan 30-vuotisessa sodassa 1618-48 katolisen puolen päällikkö, jonka mm. Topeliuksen Välskärin kertomukset ja vielä 1900-luvun alun kouluopetuskin nostivat eräänlaiseksi maamme historian sankarivaiheisiin liittyneeksi kulttihahmoksi.

(Viikon nimi 22/2004. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)