Taltrikinmäki – Tallriksbacken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kurttilan kokoojakadulla Kurttilantiellä on sivukuja nimeltä Taltrikinmäki – Tallriksbacken. Nimi otettiin käyttöön 1999. Kuja oli olemassa jo sitä ennen, mutta vailla nimeä.

Nimen loppuosa viittaa siihen, että kuja nousee mäenkumpareelle. Alkuosana on sana taltrikki – tallrik, joka merkitsee lautasta. Suomenkielinen sana taltrikki on tuttu tämän seudun murteissa. Kujannimi on osa lähikorttelien kaupunkinimistön muodostamaa kokonaisuutta, jossa nimenaiheita on saatu mäkitupalaiselämästä. Lähellä on Mäkituvantie – Backstuguvägen, jonka nimi on vuodelta 1976. Sen alkupäässä on ollut mäkitupa, jota kutsuttiin nimellä Nystan. Asumuksennimi syntyi siitä, että mökki oli aikoinaan Kurtbyn kylän laidan uudisasutusta. Tienhaaran puistotilkku saa siitä nimen Nystan.

Taltrikinmäen ohella mäkituvan esineistöstä kertoo nimi Hahlakuja – Grytkroken (2001). Hahlat ovat 'ketjun ja koukun yhdistelmä, jota käytettiin padan ripustamiseen'. Vireillä olevan asemakaavan mukaan Taltrikinmäen lähikorttelien katuverkko muuttuisi jonkin verran. Sen myötä tulisi myös lisää aihepiirin nimiä, kuten Pestuutie – StädslingsvägenKahvelikuja – Gaffelgränden ja Pilkkumitie – Spilkumsvägen. Taltrikinmäki lyhenisi katuna hieman nykyisestä, koska liittymä siltä suoraan Kurttilantielle jäisi pois. Toisaalta Taltrikinmäki saa uutta käyttöä alueennimenä, koska se tulee mäellä ja mäen ympärillä olevia kortteleita tarkoittavaksi suurkorttelinnimeksi.

(Viikon nimi 1/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)