Suurpelto – Storåkern

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Suurpelto on asumista, työtä ja palveluja yhdistävä tuleva alue Espoossa, Mankkaan ja Kehä II:n länsipuolella Henttaan kaupunginosassa.

Hyvän ja kestävän kaupunkinimistön juuret ulottuvat alueensa aitoon pohjaan, vanhaan kansanomaiseen paikannimistöön ja alueen ominaisiin piirteisiin ja pitkään historiaan. Toimiva nimi on myös erottuva ja äänteellisesti ja mielikuvallisesti sopiva.

Suurpellon alue on kuulunut neljän kylän maihin. Kylännimet Kockby, Dåvitsby, Hemtans ja Smedsby ovat nykyespoolaisillekin tuttuja sen ansiosta, että ne ovat siirtyneet nykyisten kaupunginosien tai osa-alueiden nimiin. Ruotsinkielisille kylännimille pidettiin siinä yhteydessä tarpeellisena muodostaa suomenkielisiä nimivastineita, jotka voivat olla mukaelmia kuten Henttaa tai käännösnimiä kuten Sepänkylä.

Nykyiseen kaupunkinimistöön on otettu aineksia myös asukkaiden käyttämistä talonnimistä, maastonimistä, vesistönimistä ja viljelysnimistä. Kun kylien väliselle viljelyaukealle alettiin suunnitella rakentamista, muodostettiin 1989 alueennimi Suurpelto – Storåkern vanhan viljelysnimen Storåkern pohjalta.

Keskustelua alueennimestä

Suurpelto ei ollut ilmiselvä valinta uuden alueen nimeksi, sillä Storåkern ei ollut niin laajalti käytetty seudulla kuin esimerkiksi vanhat asutusnimet olivat. Alueen suunnittelun aikana nimi on jo tullut yleisesti tunnetuksi, mutta keskustelu nimestä on jatkunut.

Nimen on esimerkiksi haluttu olevan nykyaikaisempi ja kansainvälisempi kuin Suurpelto. Toisaalta historian tuleekin näkyä nykyajassa, ja oikea kansainvälisyys korostaa paikallista monimuotoisuutta. Suomenkieliset ja ruotsinkieliset nimet sopivat hyvin myös muunkieliseen käyttöön.

Vakiintuneen nimen sisältöä eivät käyttäjät yleensä enää tule ajatelleeksi, ja vanhojen nimien kuten Espoo, Vantaa ja Helsinki sisältö voi olla jo täysin hämärtynyt. Uusien nimien käyttöönottovaiheessa pohdinta on tavallisempaa. Siksi on pohdittu myös sitä, miksi alueen nimeksi on tullut Suurpelto ja olisiko jokin muu nimi parempi.

(Viikon nimi 18/2005. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)