Sokinvuori – Sockberget

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Suvelan lounaisosassa on suurkortteli nimeltä Sokinvuori – Sockberget. Alueella on korkeita kallioita, ja nimi perustuukin vanhaan kallionnimeen Sockberget. Södrikin kylässä käytetystä kansanomaisesta nimistöstä tunnetaan myös viljelykseen otetun suon nimi Sockkärr. Nimi esiintyy kyläkartassa 1755, jolloin suo oli niittynä ja sen laidalla oli peltotilkkuja. Kallionnimi lienee syntynyt suonnimen liitynnäiseksi.

Suon laidoilla oli myös Sockkärrsåkern-niminen pelto ja Sockkärrsbrunn-niminen kaivo. Sockkärr-nimen taustaa ei tiedetä. Selitys, jonka mukaan "Sockkärrsbrunnenin vesi oli makeaa kuin sokeri" lienee kansanetymologia eli myöhemmin syntynyt tarina. Sockkärr sijaitsi nykyisen Kirstintien varressa.

Sokinvuori ja muut nykyisen kaupunkinimistön Sokin-alkuiset nimet (mm. SokinsuontieSokinmäki) ovat tulleet käyttöön 1970- ja 80-luvuilla. Espoon nimitoimikunta muodosti 1970 Sockbergetin suomenkielisen vastineen ja ehdotti sitä paitsi suurkorttelinnimeksi, myös kadunnimeksi (lopulta siitä tuli vuorenharjalla polveilevan jalankulkutien nimi).

(Viikon nimi 31/2004. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)