Soihtupuisto – Fackelparken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Järvenperä I:n asemakaava-alueen nimistösuunnitelma tehtiin 1975. Sen perustelutekstissä kerrotaan, että Aurora Karamzinin, Träskändan kartanon ja koko Suomen historiassa merkittävän henkilön, muistoa on haluttu säilyttää "hänelle rakkaan kesäkartanon lähitienoiden nimistössä". Myös Järvenperäntien pohjoispuolella sijaitsevan pienen puiston nimi Soihtupuisto – Fackelparken saa perustelunsa.

"Nimitoimikunta on halunnut säilyttää Järvenperän nimistössä erityisesti Träskändan kartanon palveluskuntaa sekä kartanon loistoaikojen elämää, johon kuului tapahtumia kävely- ja huviretkistä aina Aleksanteri II:n kuulun Suomen-vierailun kunniaksi Träskändassa pidettyyn metsästysjuhlaan asti v. 1863, joka loppui varta vasten rakennetussa salongissa pidettyihin tanssiaisiin ja hevosvaljakoilla soihtujen reunustamaa tietä myöten Helsinkiin tehtyyn paluumatkaan."

Nimi Soihtupuisto tuli käyttöön 1980-luvulla, kun alueen kadut ja korttelit rakennettiin. Puistoa sivuavat kadut nimeltä Soihtukaari – Fackelbågen ja Soihtukuja – Fackelgränden.

(Viikon nimi 12/2007. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)