Sinikallio – Blåberget, Sinimäki – Blåbacka

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Sinikallio – Blåberget

Mankkaan Sinimäen läntisin osa on Sinikallio – Blåberget, johon kuuluvat Sinikalliontien ja Sinikallionkujan varret. Sinikallion nimen taustalla on vanha kallionnimi Blåberget.

Espoon nimistötoimikunta suunnitteli alueennimen (suurkorttelinnimen) Sinikallio – Blåberget 1975 ja jo sitä ennen, 1973, kadunnimen Sinikalliontie – Blåbergsvägen. Sinikalliontien länsipäässä on jalankulkusilta nimeltä Sinikallionsilta – Blåbergsbron ja pikkukuja nimeltä Sinikallionkuja – Blåbergsgränden.

Toimikunta perusteli Sinikalliontie- ja Sinikallio-nimiä 1973 ja 1975: "moottoritien rampin tuntumassa olevasta kalliosta on käytetty nimeä Blåberget", "vanhoja luontonimiä ovat mm. Blåberget (kallio ja rajapyykki), [- -]").

Blå-alkuiset maastonimet, kuten Blåberget, viittaavat paikan tummaan väriin.

(Viikon nimi 37/2012. Sami Suviranta, Espoon kaupunkitutkimuskeskus.)

Sinimäki – Blåbacka

Mankkaan pohjoisosassa on osa-alue nimeltä Sinimäki – Blåbacka. Nimi perustuu siihen, että Sinimäessä, nykyisen Sinikalliontien tuntumassa, on aikoinaan ollut Blåbacka-niminen torppa tai mäkitupa.

Alueennimi Sinimäki – Blåbacka on ollut Espoon opaskartassa vuodesta 1970. Nimi tarkoittaa etenkin Turunväylän ja Sinimäentien välistä aluetta Sinikalliosta Suosaareen. Sinimäkeen on voitu lukea myös Sinimäentien eteläpuolisia kortteleita.

Sinimäessä on myös muutama Sinimäen-alkuinen kaavanimi: Sinimäentie – Blåbackavägen (pääkatu), Sinimäenrinne – Blåbackabranten (lyhyt Sinimäentien sivukuja), Sinimäenportti – Blåbackaporten (polku ja alikulku).

(Viikon nimi 36/2012. Sami Suviranta, Espoon kaupunkitutkimuskeskus.)