Simo Järvisen aukio – Simo Järvinens plats

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Arkkitehti Simo Järvinen (1938–1997) oli Olarin pääsuunnittelija, ensin kaavoittajana 1960-luvun lopussa ja sen jälkeen Eero Valjakan kanssa rakennusten suunnittelijana. Järvinen ja Valjakka saivat 1975 rakennustaiteen ja yhdyskuntasuunnittelun valtionpalkinnon Olarin keskeisen kerrostaloalueen eli Olarinmäen hyvästä suunnittelusta. Järvinen asui suunnittelemassaan Olarissa 26 vuotta.

Järvisen kunnioittaminen muistonimellä Olarissa oli Olari-Seuran idea. Seura ehdotti syksyllä 2001 puiston nimeämistä Simo Järvisen puistoksi, mutta seuran ja kaupunkisuunnittelukeskuksen yhteisellä harkinnalla talvella 2002 nimikkopaikaksi valikoitui keskeisellä kävelyraitilla Ruomelanraitilla oleva aukio Talvipuutarhan kohdalla, Yläportin ja Sammalkalliontien välillä. Järvinen oli nimenomaan kaupunkitilan suunnittelija, ja hänen nimeään kantava aukio sopii hyvin Olarin urbaaniin sydämeen.

Nimi Simo Järvisen aukio – Simo Järvinens plats otettiin käyttöön Espoo-päivänä 27.8.2002. Järvisen elämäntyön merkityksestä Olarin suunnittelussa kertovan muistolaatan paljastustilaisuudessa puhuivat mm. arkkitehti Eero Valjakka, Olari-Seuran puheenjohtaja Aarno Turunen ja Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen.

(Viikon nimi 48/2004. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)