Servin Maijan tie – Servi-Maijas väg

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Otaniemen katu Servin Maijan tie on saanut nimensä kadun alkupäässä olevan teekkareiden ravintolarakennuksen mukaan. 1952 valmistuneen rakennuksen nimi on alkujaanServin Maijan mökki eli lyhentyneessä muodossa Servinmökki ja vielä lyhentyneemmin Smökki. Rakennus sai nimensä teekkareiden suosimasta Servin Maija-laulusta. Otaniemen pohjoisosan suurkorttelilla on samanaiheinen nimi Servinniemi – Serviudden.

Laulun ensisäkeistö (kaikki säkeistöt Fyysikkokillan sivuilla):

Servin Maijan mökki se seisoo korkialla mäjellä
Servin Maijan mökki se seisoo korkialla mäjellä
Herrat sinne ajaa hevosella
herrat sinne ajaa hevosella
herrat sinne ajaa hevosella
Jätkät saavat kävellä
jätkät saavat kävellä

Servin Maijan tien kirjoitusasu

Nimestä Servin Maijan tie on esiintynyt monenlaisia kirjoitusasuja (Servin-Maijan tie, Servin Maijantie, Servinmaijantie). Toisen erisnimen sisältävä nimi voikin olla vaikea oikeinkirjoitettava.

Oikeinkirjoitussääntö neuvoo kirjoittamaan erilleen sentyyppiset nimet kuin Sepän Matti, Servin Maija, joissa alkuosa on genetiivissä ja jälkiosa on erisnimi. Kirjoitusasun kannalta ei ole merkitystä, kuka laulun Servin Maija oli ja mikä Servi on.

Kun kadunnimessä alkuosa on sanaliitto (Servin Maijan), loppuosa kirjoitetaan erilleen (Servin Maijan tie). Ohje pätee myös muistonimiin, joissa alkuosa on tyyppiä etunimi + sukunimi (Katri Valan tie).

Ei ole perustetta kirjoittaa "Servin Maijantie", koska tie-sanaa ei määritä yksin Maija vaan Servin Maija, eli nimi ei koostu osista Servin + Maijantie vaan Servin Maijan + tie.

Ruotsinkielinen kadunnimi on Servi-Maijas väg. Se on muodostettu Servin Maijan ruotsinkielisen vastineen Servi-Maija pohjalta ja noudattaa puolestaan ruotsin kielen omia kirjoitussääntöjä.

- -

Otaniemen korkeakoulualueen ensimmäiset rakennukset (lähde: TKK, Otaniemen arkkitehtuuri):

1950–54 Teekkarikylän ensimmäinen vaihe (Heikki Sirén, Matti Melakari)
1952 Urheiluhalli (Otahalli) (Alvar Aalto)
1952 Servin Maijan mökki (Heikki Sirén)

(Viikon nimi 17/2006. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)